Σχόλιο: Όπως έχουμε δει και σε άλλο άρθρο τόσο από δυτικές όσο και Ρωσικές πηγές (Τα δυτικά νέα για την Ουκρανία φιλτράρονται από τους φακούς της αντιπολίτευσης), η γκεμπελική προπαγάνδα των ΜΜΕ της Δύσης και των σατραπικών καθεστώτων της στο Κατάρ, τη Σ. Αραβία (Al Jazeera, Al Arabiya κλπ.), που ελέγχουν ουσιαστικά την διεθνή «διανομή» των ειδήσεων, έχει αδρανοποιήσει μεγάλο μέρος των λαών. Το παρακάτω άρθρο-συνέντευξη ενός έμπειρου Ρώσου αξιωματούχου τονίζει μάλιστα ότι η επικοινωνιακή/μιντιακή προπαγάνδα, μέσω και των τοπικών ΜΚΟ και της «νεολαίας του Facebook», ήταν σημαντικότερη από την οικονομική παρέμβαση της Δύσης στην Ουκρανία, αλλά υπονοεί και ότι αποφεύχθηκε και μια ανάλογη αντίδραση της Ρωσίας σε επικοινωνιακό επίπεδο. Η υπεροπλία των δυτικών ΜΜΕ όμως δεν θα μπορούσε να μονοπωλήσει τη δυτική προπαγάνδα, χωρίς την απόλυτη συνέργεια της «αριστεράς» μέσω των δικών της, ακόμη πιο ύπουλων οργάνων (Γκάρντιαν κλπ.). Στο κάτω-κάτω της γραφής όλοι γνωρίζουν τον ρόλο λ.χ. του CNN και του BBC, αλλά η ψευτο-αριστερά διεθνώς και στην Ελλάδα εξαγιάζει την γκεμπελική προπαγάνδα αυτή με «ροζ μανδύα» μέσω των «εναλλακτικών» της μέσων.
Το άλλο σημαντικό σε αυτό το άρθρο αφορά, κατά τη γνώμη μας, και την πεμπτουσία της Ιδεολογικής (και Πολιτιστικής) Παγκοσμιοποίησης η οποία επιχειρεί να επεκταθεί παράλληλα με την Οικονομική Παγκοσμιοποίηση . Η Ιδεολογική Παγκοσμιοποίηση ενισχύει την προπαγάνδα των «δικαιωμάτων» και του ανταγωνισμού, υπέρ κάθε άλλης αξίας που προωθεί η Υπερεθνική Ελίτ, ενώ ισοπεδώνει κάθε τοπικό πολιτισμό και κουλτούρα.
Ο εκφυλισμός της πραγματικής αυτονομίας του ατόμου και των κοινοτήτων του, της δυνατότητας του για αυτό-προσδιορισμό μέσα από δημοκρατικές ορθολογικές διαδικασίες, όπως αυτές που πρότειναν τα ελευθεριακά και κομουνιστικά κινήματα (και αυτό που επιχειρούσε ανέκαθεν η Περιεκτική Δημοκρατία, και τώρα μέσα από το ΜΕΚΕΑ), αυξάνει με τη δυτική σαβούρα που συνοδεύει τη δυτικοδίαιτη προπαγάνδιση της «ιστορίας», με όχημα τα «ατομικά δικαιώματα» ουσιαστικά κάποιων τυχερών μειοψηφιών, τον ανελέητο ανταγωνισμό ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα, οδηγώντας και σε όλα τα παρεπόμενα του κοινωνικού κανιβαλισμού που συνοδεύει το σύστημα αυτό… (οι εμφάσεις στο κείμενο δικές μας)
ΠΗΓΗ: EU, US ‘ideological sowing’ behind current Ukrainian crisis – Russian official, RT (13.03.2014)
Η «ιδεολογική διασπορά» των ΕΕ, ΗΠΑ πίσω από τη σημερινή Ουκρανική κρίση – Ρώσος αξιωματούχος
Οι δυτικές χώρες έχουν ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό χρόνου και προσπάθειας στον επηρεασμό της ουκρανικής κοινωνίας και οδηγώντας τη στη σημερινή κατάσταση, πιστεύει ο Konstantin Kosachev, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας της Ρωσίας για την εξωτερική συνεργασία.
Η Rossotrudnichestvo κάνει ό, τι μπορεί για να διατηρήσει τη πολιτιστική επιρροή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασύγκριτα περισσότερους πόρους, δήλωσε ο Kosachev, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Vedomosti. (Η Rossotrudnishestvo είναι ο ομοσπονδιακός φορέας που είναι υπεύθυνος για την ανθρωπιστική συνεργασία και την ευημερία των Ρώσων της Διασποράς στο πλαίσιο του Υπουργείου Εξωτερικών).
Η ρωσική πλευρά έχει δουλέψει προς την κατεύθυνση της διατήρησης του υφιστάμενου επίπεδου πολιτιστικής παρουσίας της – διοργάνωσε εκδηλώσεις για την προώθηση της ρωσικής γλώσσας, βοήθησε ουκρανικούς φοιτητές που σπουδάζουν στα ρωσικά πανεπιστήμια, διοργανώσει εκθέσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, είπε ο Kosachev στη συνέντευξη.
«Αλλά όλα αυτά δεν μπορεί να συγκριθούν με τη μακρά και προσχεδιασμένη εκστρατεία που εκτελείται στην Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην οποία έγιναν σημαντικές δεξιότεχνες παρεμβάσεις,που περιλάμβαναν που αφορούν την ιδεολογία- στοχεύοντας άμεσα την [Ουκρανική] κοινότητα, τα ουκρανικά ΜΜΕ και τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις, ομάδες εμπειρογνωμόνων και νεότερα άτομα. Η επικοινωνία [ΕΕ-ΗΠΑ] με τις κρατικές αρχές ή τους επιχειρηματικούς κύκλους ήταν σημαντικά μικρότερη,» σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος. «Ξόδεψαν τεράστιους πόρους σε αυτή τη μαζική ιδεολογική σπορά με αποτέλεσμα ισχυρά βλαστάρια, με τη μορφή του«Euromaidan» [βίαιες ταραχές στην ουκρανική πρωτεύουσα, που ξεκίνησαν αφού οι αρχές απέρριψαν το σχέδιο υπογραφής συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ],» δήλωσε ο Kosachev .
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Συνεργασίας σημείωσε ότι, προκειμένου να συμβαδίσει και να αντισταθμίσει τις ζημιές η Ρωσία πρέπει να ξεκινήσει ένα «φρεσκάρισμα» στη δουλειά της με το κοινό, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη απευθυνθεί σε Ρώσους ηγέτες με ένα σχέδιο που θα επιτρέψει μια μελλοντική τομή. Το κύριο σημείο του είναι ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους στη διατήρηση φιλικών σχέσεων με τους γείτονες, αλλά θα πρέπει γίνει μια αποστολή για την κοινότητα στο σύνολό της.
Ο Kosachev δήλωσε στην εφημερίδα πως «Η ήπια δύναμη (soft power) της Ρωσίας ανθίζει πλήρως, μόνο όταν οι πληροφορίες για εμάς δεν παρουσιάζονται μέσα από τον καθρέφτη του Τύπου ή μέσα από επεξηγήσεις ασυνείδητων ερμηνευτών τους. και επίσης όχι από τους εαυτούς μας, αλλά, αντίθετα, από τους απλούς ανθρώπους και τους εταίρους μας στο εξωτερικό,».
Ο αξιωματούχος επεξήγησε ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας, τα οφέλη της σύνδεσης με την ΕΕ δεν παρουσιάστηκαν από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, αλλά από Ουκρανούς ακτιβιστές της Πλατείας Ανεξαρτησίας (Maiden).
Οι Ουκρανοί οι ίδιοι εξηγούσαν την ελκυστικότητα του πρότζεκτ αυτού ο ένας στον άλλον, ενώ τα δικά μας προγράμματα, οι ελπίδες και οι προθέσεις μας παρουσιάστηκαν από εμάς, μόνο» σημείωσε ο Kosachev.
Το ρωσικό κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη συμμετοχή ξένων δημοσίων υπαλλήλων και πολιτικών στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Από τη στιγμή που τα γεγονότα πήραν απότομη στροφή στην αρχή του τρέχοντος έτους, τόσο η Κάτω όσο και η Άνω Βουλή κάλεσαν τους ξένους συναδέλφους να μην παρέμβουν στην κρίση προειδοποιώντας για τις οδυνηρές συνέπειες για το ουκρανικό κράτος και τους ανθρώπους του.