Πηγή: Πούτιν: Αδύνατο να πούμε πότε θα τερματιστεί η πολιτική κρίση στην Ουκρανία, RT (31.08.2014)
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε το Κίεβο να ξεκινήσει ουσιαστικές συνομιλίες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι είναι ψευδαίσθηση να αναμένουν [στο Κίεβο και τη Δύση] ότι οι αντάρτες θα παρακολουθούν ήρεμα τα σπίτια τους να καταστρέφονται.
«Έχουμε συμφωνήσει σε ένα σχέδιο, έτσι η υλοποίησή του θα πρέπει να επιδιωχθεί,» δήλωσε ο Πούτιν στο Κανάλι 1 TV, προσθέτοντας ότι η Ουκρανική κυβέρνηση «πρέπει να ξεκινήσει αμέσως ουσιαστικές συνομιλίες – όχι μια τεχνική συζήτηση – για την πολιτική οργάνωση της κοινωνίας και του κράτους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έτσι ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντα των ανθρώπων που ζουν εκεί.»
Το σχέδιο, σύμφωνα με τον ηγέτη της Ρωσίας, βάζει τις διαπραγματεύσεις στο κέντρο της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σε μια σαφή αναφορά στην ανατροπή του Βίκτορ Γιανούκοβιτς από το κίνημα Μαϊντάν το Φεβρουάριο, ο Πούτιν είπε ότι τα λάθη, όπως η κατάληψη της εξουσίας θα πρέπει να αποφεύγονται και το χαρακτήρισε ως τη κύρια αιτία της σημερινής κρίσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε το Κίεβο να σκεφτεί το Φθινόπωρο και το Χειμώνα που έρχονται και την περίοδο θέρμανσης. Η κατεστραμμένη υποδομή στα νοτιοανατολικά απαιτεί πλήρη επισκευή αλλιώς ο κόσμος θα μπορούσε να παγώσει μέχρι θανάτου, είπε.
«Φαίνεται ότι μόνο η Ρωσία νοιάζεται γι’ αυτό. Η πρώτη πιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις και να αρχίσει η ανοικοδόμηση της υποδομής, η αναπλήρωση των αποθεμάτων, να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και η προγραμματισμένη συντήρηση για να είναι έτοιμη για την χειμερινή περίοδο.»
Ο Πούτιν δήλωσε ότι παρόλο που η επίλυση της κρίσης τώρα εξαρτάται κυρίως από το Κίεβο, είναι αδύνατο να πει πότε μπορεί να τελειώσει. Ο ίδιος είπε ότι θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko διέλυσε το κοινοβούλιο της χώρας στις 25 Αυγούστου και κάλεσε κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 26 Οκτώβρη.
«Όλοι οι συμμετέχοντες στην εκλογική κούρσα θα θέλουν να δείξουν το πόσο “cool” είναι,» δήλωσε ο Πούτιν. «Όλοι θα θέλουν να δείξουν ότι είναι ισχυροί, και καθώς ο πολιτικός αγώνας οξύνεται είναι δύσκολο να περιμένουμε κάποιος να αναζητήσει μια ειρηνική λύση αντί μιας στρατιωτικής».
Ταυτόχρονα, είναι ψευδαίσθηση ότι οι αντάρτες θα καθίσουν και θα περιμένουν υπομονετικά να ξεκινήσουν οι υποσχεθείσες συνομιλίες, δήλωσε ο Πούτιν, ειδικά όταν βλέπουν «πόλεις και κωμοπόλεις της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας να ισοπεδώνονται με βομβαρδισμούς».
Το Κίεβο χρησιμοποίησε την κατάπαυση του πυρός για να φέρει περισσότερους στρατιώτες
Ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία για αναδιοργάνωση των δυνάμεων της κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που χορηγούνται από τις ανατολικές πολιτοφυλακές αυτο-άμυνας για διαφυγή στα παγιδευμένα ουκρανικά στρατεύματα.
[Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία] «χρησιμοποιήσε αυτήν την παύση για να φέρει περισσότερους στρατιώτες και προσπαθήσε να σπάσει τις παγιδεύσεις με τη βία και να οδηγήσει τα στρατεύματά της έξω,» δήλωσε ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δημιούργησαν δυσπιστία και οδήγησαν σε εκτεταμένους θανάτους.
Σε 10 μέρες του Αυγούστου οι πολιτικοφυλακές αυτοάμυνας παγίδευσαν τέσσερις μεγάλες ομάδες ουκρανικών στρατευμάτων, που εκτιμούνται σε 7.000 προσωπικό και εκατοντάδες στρατιωτικά οχημάτα.
Ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε από τις πολιτοφυλακές αυτοάμυνας στην Ουκρανία να παράσχουν στις στρατιωτικές μονάδες του Κιέβου που είναι αποκλεισμένες στα ανατολικά της χώρας ένα ασφαλές ανθρωπιστικό διάδρομο για να εγκαταλείψουν την περιοχή μάχης και να «επανενωθούν με τις οικογένειές τους.»
Από τους αιχμάλωτους ουκρανούς στρατιώτες ζητήθηκε να αφοπλιστούν και να φύγουν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων χωρίς το στρατιωτικό υλικό τους.
Ωστόσο, οι αρχές του Κίεβου δεν έδωσαν μια σαφή απάντηση στην πρωτοβουλία, και διέταξαν τα στρατεύματά τους να διαφύγουν χρησιμοποιώντας βία. Αυτό εξηγεί τις τελευταίες εκθέσεις για ένα πολύ περιορισμένο αριθμό ουκρανών στρατιωτών που παραδόθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να έχουν χαθεί σε «απόπειρες αυτοκτονίας» για να ξεφύγουν.
Η ΕΕ μπορεί να δυσκολευτεί να επιστρέψει στην Ρωσική αγορά
Σχολιάζοντας τη νέα παρτίδα κυρώσεων κατά της Ρωσίας με τις οποίες απειλούν οι δυτικές χώρες, ο Πούτιν συμβούλευσε τους ομολόγους του να σκεφτούν ξανά τι υποστηρίζουν.
«Τι είναι οι λεγόμενες ευρωπαϊκές αξίες τότε; Υποστήριξη ενός ένοπλου πραξικοπήματος, καταστολή των αντιπάλων με τις ένοπλες δυνάμεις – αυτές είναι λοιπόν οι «ευρωπαϊκές αξίες»; Πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει στους συνάδελφους μας τα ίδια τα ιδανικά τους,» είπε ο πρόεδρος.
Όσον αφορά τα αντίμετρα που έχει λάβει η Ρωσία, δηλαδή η επιβολή απαγόρευσης στις εισαγωγές τροφίμων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και πολλές άλλες χώρες, ο Πούτιν πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υποστεί κυρώσεις θα δυσκολευτούν να επιστρέψουν στη ρωσική αγορά. Αναμένει νέοι εισαγωγείς από τη Λατινική Αμερική, την Κίνα και τους ανατολικούς γείτονες της Ρωσίας να εξασφαλίσουν την αγορά κατά τη διάρκεια του έτους, και στη συνέχεια θα είναι «πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να χάσουν την θέση τους.»